Semesterfirande med en underbart god gräddtårta
I söndags så bakade jag en gräddtårta, min pappa går på semester och vi har som tradition att äta gräddtårta då. Oftast så blir tårtor godare då dom har stått i kylskåpet ett tag med fyllning i. Det blir bättre smaker och den blir mycket saftigare. Sen så ska man alltid ösa på med massa jordgubbar. Det finns inget värre än en gräddtårta med lite jordgubbar/bär. Det är ju så fruktansvärt gott med färska bär, och det blir också väldigt fint som dekoration. Bottnarna till det här receptet är superbra, dom är luftiga och lätta. Perfekta till en somrig gräddtårta! Vaniljkrämen har jag gjort själv, den blir godast då. Går inte att jämföra med köpeskrämen, den smakar plast.
 
Jag har använt en form som är 20 cm i diameter. Men du kan använda en större form om du vill, den blir bara lite lägre.
 
Ingredienser tårtbotten:
 
5 ägg
3 dl strösocker
1½ dl vetemjöl
1½ dl potatismjöl
2½ tsk bakpulver
 
Gör så här:
1. Värm ugnen till 175 grader. Smörj och bröa en rund form.
2. Vispa ägg och socker poröst. Blanda dom torra ingredienserna och rör försiktigt ner dom i smeten.
3. Häll smeten i formen och grädda i ca 40 minuter.
4. Låt kakan svalna lite grann i formen, och stjälp sedan upp den på ett galler för att kallna helt.
 
Ingredienser vaniljkräm: (räcker till ett lager i tårtan)
 
2,5 dl mjölk
1 vaniljstång
20 g maizena
3 äggulor
50 g strösocker
10 g smör
 
Gör så här:
 
1. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Spara vaniljstången!
2. Koka upp mjölken och lägg i vanlijstången och fröna. Rör hela tiden så att det inte bränns.
3. Dra kastrullen åt sidan.
4. Vispa ihop maizena, äggulor och socker i en skål.
5. Vispa ned redningen i mjölkblandningen.
6. Koka upp under ständig omrörning så att det inte bränns.
7. När den kokat upp låt den stå ca 15 sekunder.
8. Tillsätt smöret och blanda väl, passera sedan vaniljkrämen genom en sil.
9. Låt stå så att den blir kall.
 
Till tårtan behöver du även:
5 dl grädde, vispad. (inte för hårt)
500 g jordgubbar
hallonsylt
 
Så här sätter du ihop tårtan:
 
1. Dela tårtbotten i 3 delar. Lägg en del på ett tårtfat.
2. Bre ut hallonsylt över hela tårtbotten.
3. Lägg på ännu en tårtbotten, bre ut den avsvalnade vaniljkrämen på tårtbotten.
4. Lägg på den sista tårtbottnen.
5. Spackla tårtan med den vispade grädden tills du tycker att det ser bra ut.
6. Fyll en spritspåse med grädden som blev över, och spritsa "swirls".
7. Hacka sedan jordgubbarna i hälften och lägg en hlava på en "swirl".
8. Hacka resten i mindre bitar, och lägg i mitten och nere på tårtfatet runt gräddtårtan.
9. Nu vare klart! Njut nu av en underbart god gräddtårta!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
#1 - ɑ n n i k ɑ

Gott!

#2 - Minna

Åh vilken fin blogg! Jag gillar bilderna. Jag och min syster har en blogg om mat. Den heter http://theartofcooking.blogg.se/ , titta gärna in på den om du vill! Ha det bra, keep up the good work!

Svar: Tack!
hildakvilina.blogg.se