Lucka 24. God jul!
Dopparedagen är kommen! December månad har gått fruktansvärt fort och nu är det äntligen julafton!
 
Jag önskar alla en riktigt god jul med god mat, härligt julemys och mycket skratt!
 
 
 
Lucks 23. Tips på nyårdessert
På nyår så vill man gärna ha någon fin, god efterrätt. Gärna något som ser lite lyxigare ut. Chokladtrippel är det rätta  och enda svaret på vilken efterrätt du ska ha på nyårsafton! Så go for it! 
 
Chokladtrippel
Ca 15 st
 
Bottnar:
250 g smör
1 3/4 dl socker
250 g mörk choklad
4 ägg
1 dl mjöl
 
Ganache:
100 g mjölk choklad
1 dl vispgrädde
1 tsk smör
 
chokladtryffelmousse:
200 g vispgrädde
2½ gelatinblad
140 g mjölk choklad
60 g grädde
50 g socker
20 g vatten
1 ägg
2 äggulor
 
Ganache 2:
100 g mjölkchoklad
1 dl grädde
1 tsk smör
 
Garnering:
Bär, choklad, strössel m.m.
 
så här gör du bottnarna:
1. Värm ugnen till 200 grader.
2. Blanda smör å socker väl i en degblandare.
2. Hacka och smält chokladen över vattenbad eller i en mikrovågsugn. Rör sedan ner chokladen och äggen i smörblandningen. Sikta och vänd ner mjölet.
3. Lägg ut bakplåtspapper i botten på en form  på ca 25x25 cm. Grädda kakan mitt i ugnen ca 17 minuter. Kakan ska inte vara kladdig i mitten. Låt svalna i formen.
 
Så här gör du ganache:
1. Hacka chokladen och lägg i en bunke. Koka upp grädden och häll sedan över chokladhacket. Rör tills allt har smält.
2. Tillsätt smöret och rör om tills det har smält.  Låt ganachen svalna. OBS! Den får inte tjockna, då blir det besvärligt att bre ut den på kakan. Häll sedan över ganachen på den kalla botten. Låt stå i kyl, gör under tiden chokladmousse.
 
Så här gör du chokladmousse:
1. Vispa 200 g grädde lätt i en egen skål. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Hacka mjölkchokladen fint. 
2. Koka uppp 60 g grädde och häll över chokladhacket. Rör om tills allt har smält.
3. Börja vispa ihop socker, vatten, ägg och äggulor i rostfri bunke över vattenbad. Vispa tills den har tjocknat och nått 85 grader.
4. Ta av från blandningen från värmen. Vispa kraftigt med elvisp eller köksmaskin tills blandningen har svalnat. Rör ner chokladblandningen, viktigt att göra det här momentet fort så att chokladblandningen inte hinner stelna. Vänd ner den vispade grädden.
5. Kramar ur gelatinbladen och smält försiktigt i en kastrull. Ta några matskedar av chokladmoussen och blanda med de smälta gelatinbladen. Rör sedan ner i moussen. Häll moussen  på kakan, jämna till ytan och låt stå i ca 4 timmar i frys.
6. Då dom fyra timmarna börjar närma sig slutet kan du göra en till omgång av ganachen. Gör gärna en dubbel sats så blir det lättare att fylla ända ut till kanterna. Du gör precis som det står i beskrivningen där uppe. Då den har svalnat (men inte tjocknat) häller du den jämt över kakan. Tänk på att vara snabb här, eftersom kakan är fryst så vill ganachen du häller på stelna ganska fort.
 
Då du har brett på ganachen skär du upp bakelserna med en vass kniv. Eftersom den är frusen rätt igenom måste du ta en ganska lång kniv, och så använder du en handduk och varmt vatten i en skål eller ett högt glas. Då du skär upp låter du kniven ligga i varmvattnet en liten stund och då du ska börja skära första biten torkar du av kniven med handduken och skär upp biten. Lägg sedan kniven i vattnet innan du skär igen. Jag mätte bitarna 6x2. Så alltså fick jag ungefär 12 bitar. Dekorera gärna med lite bär så att du får lite brytning i desserten. Jag hade hallon och jordgubbar, men man kan även ha blåbär, hjortron, mango och mycket mer! Låt fantasin flöda!
 
 
Lucka 22. Recept på polkafudge
Någonting som jag inte alls tycker är gott i fudge är att det blir så mycket socker i den att den blir som en sockerbit i konsistensen, fast lite mjukare. Men denhär! Ååhh alltså så god👌🏻 rekommenderas verkligen! Det är så att när ingen ser mig eller är i närheten, så smyger jag till kylen och tar en liten bit, livsfarliga bitar dedär! 

Ingredienser:

3 dl grädde
2 dl socker
2 dl vit sirap
1 dl ljus sirap
2 msk honung
100 g vit choklad
70 g polkakarameller

Koka upp grädde, socker, vit och ljus sirap. Låt koka tills smeten klarar kulprovet. Krossa polkan i en mortel eller i en påse och slå med en kavel så att det blir mindre bitar. Rör i honung och vit chokald tills det har smält.
Blanda till sist i polkan. Klä en form 15x15 med bakplåtspapper och häll i fudgen. Ställ i kyl och låt stelna.