Ögon
 
 
Det här receptet på ögon, är perfekt! Ögonen är perfekt som en liten munsbit, lagom storlek och underbart goda. Vitchoklad med chokladpudding, de är grejjer de! Du behöver inte ha chokladpudding, utan du kan ha pannacotta eller något annat som du tycker är gott!
Ögonvitan:
För att göra runda fina former till ögon behöver du en CakePop silikonform. Om du inte har en sådan, så använd fantasin! Du kanske har några andra former som skulle kunna likna ögonform?
Smält ungefär 200 g vit choklad till en slät konsistens. Pensla chokladen på hela formen så att det blir ett tunt lager choklad. Ställ sedan in i kylen för att den ska stelna. Under tiden kan du göra chokladpuddingen.
 
Chokladpudding
4 portioner.
 
Ingredienser:
 
2 dl mjölk (3%)
2 dl vispgrädde (40%)
5 äggulor
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
175 g mörk choklad (70%)
3 gelatinblad
 
  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter.
  2. Koka upp mjölken och grädden i en kastrull. Ta kastrullen från värmen.
  3. Vispa äggulor, strösocker och vaniljsocker till en pösig smet.
  4. Häll sedan úngefär 1/3 av den varma gräddmjölken i en fin stråle i äggsmeten under omröring. Rör sedan ner äggsmeten i kastrullen med gräddmjölken under omrörning.
  5. Låt smeten sjuda upp under omrörning tills den tjocknar. Den får inte koka. Ta bort kastrullen från värmen.
  6. Hacka chokladen och lägg ned i smeten tillsammans med gelatinbladen. Rör om tills allt har smält och smeten har blivit slät. Låt stå kyla ned.
 
Att sätta ihop ögat:
När chokladpuddingen har svalnat ska du ta fram chokladformarna, och fylla dom med chokladpuddingen. Fyll ända upp till kanten. Sedan in i kylen igen. När dom har stelnat någorlunda så kan du försöka ta ut dom från formarna. Nu ska du måla dit självaste ögat. Röd karamellfärg och blå måste du ha, sen tar du en ren pensel, och målar dit allt du vill att ögona ska ha! (Det kan hända att chokladen blir "vattnig", alltås att det blir vatten på chokladen då du tar fram den i rumstemperatur. Då torkade jag bara bort vattnet, och målade sedan.)
 
 
 
 
 
blodiga fingrar
Dessa kakor är nog ett måste på halloween. Det utstrålar verkligen halloween tycker jag. Att servera dom här på fikabordet gör nog folk lite fundersamma, " Törs jag ta ett finger? " klart du törs! Står dom på fikabordet så går dom att äta. Men dom här kakorna kan folk vara väldigt känsliga mot, just för att dom ser ut som ett finger. Och jaa, det kanske känns lite motbjudande nästan. Men det är ju bara en kaka så det är bara att äta! Smaklig måltid! ;)
 
Blodiga fingrar:
 
125 gram rumsvarmt smör
1 1/4 dl florsocker
1 litet ägg
1 tsk vaniljsocker
3 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1 krm salt
Ca 1 dl skållade mandlar
Eventuellt hallonsylt om du vill blod på några fingrar

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 170 grader.

2. Låt smöret stå i rumstemperatur ett tag och vispa det krämigt tillsammans med florsocker, vaniljsocker och ägg.

3. Blanda de torra ingredienserna i en bunke och rör ner i smörblandningen. Arbeta snabbt ihop till en deg, lägg den i plastfolie och låt den ligga i kylen i ca 30 minuter.

4. Ta lite mjöl på ett bakbord och dela degen i mindre bitar. Rulla varje del till en liten boll och forma sedan till ett avlång finger. Tryck dit en mandel längst fram och forma knogar och gör snitt. Dutta dit lite hallonsylt där du vill att det ska finnas blod, det blir ännu mer effekt då!

5. Lägg på bakplåtspapper på en plåt och grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna.

 
Spökmaränger
Maränger kan man hitta på lite vad som helst med, vilken högtid det än är så kan man alltid dekorera dom efter det. Nu är det ju snart halloween, och då är det roligt att göra läskigt fika! Speciellt då barnen kommer och frågar "bus eller godis?", då slår jag vad om att dom blir helt fascinerad över det läskiga men goda fikat.
 
 Spökmaränger
15 st
 
Ingredienser:
 
100g  äggvita (cirka 3 stora äggvitor)
0,5msk  citronsaft
1dl  strösocker
1,5dl  florsocker
Svart pastafärg, svart strössel eller smält choklad
 
Gör så här:
Värm ugnen till 100 grader.
Vispa äggvitan i en ren och torr skål. När äggvitorna börjar skumma, tillsätt sockret lite i taget.
Vispa tills marängsmeten är tjock och vit, du ska kunna hålla skålen uppochner ovanför huvudet utan att den glider ut på dig.
Sikta ner florsockret i marängsmeten och rör sedan försiktigt med en slickepott.
Spritsa eller klicka ut spöken på ett bakplåtspapper och grädda i cirka 50-70 minuter beroende på storlek.