Mördegskakor med lemon curd
Mördegskakor är en klassiker att bjuda på! Man kan göra dom lite grann som man vill. Du kan göra dom i olika former, fylla dom med sylt och mycket mer. Den här gången så gjorde jag lemon curd snittar. Riktigt goda! Lemon curd kan du ha som tårtfyllningar, kakor och mycket mer, det blir riktigt gott!
 
Mördegskakor med lemon curd
 
Ingredienser mördegskakor:
 
4½ dl vetemjöl
1 dl socker
200 g smör
2 tsk vaniljsocker
 
Ingredienser Lemon curd:
Ca 3 dl
 
1½ dl strösocker
2 stora ägg
Saft och finrivet skal från 2 citroner, ca 1 dl citronsaft
50 g smör
  
Gör mördegskakorna så här:
Värm ugnen till 175 grader.
 
I köksmaskin:
Lägg alla ingredienser till degen i blandarskålen, matfettet delat i bitar. Blanda allt till en deg.
 
För hand:
Lägg mjölet i en hög på arbetsbänken eller i en bunke. Gör en fördjupning i mitten. Tillsätt strösocker, vaniljsocker och matfettet delat i mindre bitar. Finfördela det med en kniv. Arbeta snabbt samman degen.
Låt degen vila inlindad i plastfolie i kylskåp i minst en timme.
 
Gör Lemon curd så här:
 
Häll sockret, äggen, citronskalet och citronsaften i en värmetålig skål över ett vattenbad med sjudande vatten. Vispa hela tiden så att det inte blir äggröra! Curden ska bli tjock. Ta av curden från värmen och tillsätt smöret, rör om tills det har smält. Häll upp curden i en burk med lock. Den håller sig ungefär en vecka i kylen.  
 
Göra kakorna:
 
Då mördegen har legat i kylen 1 timme ska du trycka ut den till längder på en plåt. (Om du vill kan du forma degen till runda längder innan du ställer in den i kylen, och plasta in dom med plastfolie. Då blir det lättare att trycka ut dom och fylla med Lemon Curd) Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper. Gör en lite djupare rand mitt i längden. Fyll den sedan med lemon curd, så mycket du känner för! Ställ sedan in plåten mitt i ugnen i 8-10 minuter. Håll koll på kakorna så att dom inte bränns. Det är så olika från ugn till ugn hur lång tid gräddningen kan ta. Kakorna ska se lite gyllenbruna ut då dom är klara. Låt svalna.
 
Då kakorna har svalnat kan man dekorera med lite glasyr. Glasyren består av florsocker och vatten. Du tar lite florsocker och häller sen i en skvätt kallt vatten, och rör om. Glasyren ska bli lagom tjock så att den rinner av skeden. Tillsätt mer vatten eller florsocker om det behövs.
Om du vill kan du skippa glasyren, kakorna blir goda ändå!
 
 
 
Hi-hat cupcakes
Hi-hat cupcakes blev en riktigt höjdare! Gick åt som smör i solsken. Det här receptet är tänkt att räcka till 12 stora cupcakes, men för mig blev det 24 minicupcakes och 12 stora cupcakes. Jag valde att frysa in dom stora till senare, så kan man bara göra frosting och dekorera dom senare. Så gjorde jag dom små cupcakesen till Hi-Hat cupcakes. Hi-hat cupcakes innehåller en chokladbotten, med marängtopping som är fluffig och god med lite citronsmak. Sen är den doppad i choklad. Efter att du har doppat cupcakesen i choklad kan du strössla lite strössel på dom, eller göra några fina marsipanfigurer och sätta dit. Receptet har jag hittat i Leilas bok " A piece of cake ".
 
Hi-hat cupcakes
24 mini och 12 stora
 
Ingredienser choklad cupcake:
 
3 ägg
2½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl gräddfil (jag använde 1 dl mjölk)
2 msk kallt kaffe
3½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 msk kakao
1 nypa salt
100 g mörk choklad eller ljus choklad
 
Ingredienser marängfrosting:
6 äggvitor
8½ dl strösocker
saft av 1 citron
2 tsk vaniljsocker
 
Chocolate coating:
350 g mörk choklad
3 msk olja
 
Så här gör du cupcakes:
 
1. Värm ugnen till 175 grader.
2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsockret vitt och fluffigt.
3. Smält smöret, häll i gräddfilen/mjölken och kaffet och blanda ner i äggsmeten.
4. Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao och salt i en enskild bunke, vänd sedan ner ned i smeten.
5. Hacka chokladen grovt och smält i ett vattenbad. Häll sedan ner i smeten.
6. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll dom 2/3 med smet.
7. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
 
Så här gör du marängfrosting:
 
1.Blanda äggvitor, strösocker och saft av 1 citron i en rostfri bunke. Vispa fluffigt för hand i ca 1 minut.
2. Sätt bunken över ett vattenbad. Vispa till sockerkristallerna har smält och den blir luftig som maräng. Du ska kunna se tydliga spår efter vispen.
3. Ta bort bunken från vattenbadet och vispa ner vaniljsockret. Vispa med elvisp eller köksmaskin några minuter tills marängen har tjocknat och svalnat.
4. Använd en sprits med rund tull och spritsa marängen i toppformade spiraler på cupcakesen.Lämna cirka en centimmeter runt kanten.
5. Låt stelna i kylen.
 
Så här gör du chocolate coating:
 
1.Hacka chokladen och smält den över ett vattenbad tillsammans med oljan.
2. Häll över chokladen i en annan skål och låt svalna.
3. Ta ut cupcakesen från kylen och doppa varje marängtopp i chokladen. Pensla på mer choklad om det saknas någonstans.
4. Låt stelna på ett fat i kylen i ca 30 minuter.
 
Frosting som du kan göra till dom stora cupcakesen:
 
Chocolate frosting
 
Ingredienser:
60 g mjukt smör
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
½ dl kakao
100 g philadelphiaost
1 msk varmt kaffe
Strössel eller blommor till garnering
 
Gör så här:
 
1.Rör smör, florsocker, vaniljsocker, kakao och philadelphiaost krämigt. Rör sist ner kaffet.
2. Bred frostingen på cupcakesen och garnera med strössel eller blommor.
 
 
 
 

 
Red velvet klänningar
Idag har jag gjort såna här små söta "klänningar" av cupcakes. Red velvet kan man göra i både tårtform och cupcakesfrom, jag har även gjort red velvet tårta men det var något år sedan. Tycker att den är jättegod som tårta och även som cupcakes. Ville göra lite småpiller idag, så då gjorde jag som en överdel på en klänning av marsipan. Sen för att strösselpärlorna skulle fastna tog jag äggvita och duttade dit. Sen är det bara att trycka fast pärlorna. Då sitter dom!
 
Red velvet cupcakes:
12 st.
 
Ingredienser cupcake:
 
3 dl vetemjöl
1 msk kakao
en nypa salt
1 4/5 dl strösocker
1 4/5 rapsolja
1 ägg
1 msk rödhushållsfärg
½ tsk vaniljsocker
1 1/3 dl filmjölk
1 tsk vitvinsvinäger
4/5 tsk bikarbonat
 
Ingredienser frosting:
300 g florsocker
50 g smör, rumstempererat
125 g naturell färskost, kall (t.ex. philadelphiaost)
 
Gör cupcakesen så här:
 
Värm ugnen till 175 grader.
Rör ihop mjöl, kakao och salt i en bunke.
Vispa socker och olja till en jämn och blank smet med elvisp eller kökmaskin.
Tillsätt ägget i sockersmeten medan du vispar, sedan hushållsfärg och vaniljsocker.
Sänk hastigheten och varva mjölblandningen och filmjölken ner i sockersmeten.
Blanda vitvinsvinäger och bikarbonat i en skål, och rör ner i blandningen.
Fyll muffinsformarna 3/4 och grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter.
 
Tips! För att veta när cupcakesen är klara i ugnen, ta en tändsticka och tryck lite lätt ovanpå cupcakesen, om den "studsar" tillbaka är den klar.
 
Gör frostingen så här:
Vispa ihop florsocker och smör till en slät smet med en elvisp på medellåg hastighet.
Tillsätt all färskost och vispa tills den är helt sammanblandad med smöret och florsockret.
Fortsätt att vispa tills den är fluffig och lätt, minst 5 minuter. Om du vispar för länge, kan smeten bli lös, så håll dig till ca 5 minuter.