Hallonpraliner
 
Enligt mig så finns det ingen bättre kombo än hallon och choklad. Hallon som har sin söta, men ändå syrliga, fräscha smak blandat med mörk choklad.
 
Praliner har vi övat på ganska mycket nu senaste tiden på skolan. Vad en basic tryffel består av, hur den reagerar efter några dagar i pralinskalet, olika tryfflar och vilka olika sätt man kan göra en tryffel på. Formarna som jag har använt till dessa praliner ska rengöras noga med bomull. De innebär att man ska gnugga formarna med bomull för att bomullen tar bort all smuts och all fett. Slutresulatet av det blir helt enkelt väldigt, väldigt skinande pralinskal. Dom ska bli så skinande ren och fin så att man ska kunna spegla sig i dom. Då har man gjort världens bästa rengöring av formarna. Så resultate utåt ska alltså skina så fint så att man nästan får ont i ögonen hahah! Då jag gjorde dom här pralinerna så hade vi tyvärr ingen bomull hemma, så dom blev inte så skinande som jag vill att dom ska bli. Men jag körde premiär på pralinformarna iallafall!
 
Tryffeln till dessa praliner är av mörk chokald och hallon. Dom fick väldigt bra smak dessa små och man fick sno åt sig fler än en! En pralin enligt mig ska vara så smakrik och god, att man inte kan låta bli att ta en till. Eller tio till.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
5 veckor kvar
Det är full rulle på skolan nu och vi bakar bröd, tårtor, bakelser och en massa annat så tillslut blir alldeles snurrig. Varje vecka så bakar vi halva måndagen. Då gör vi gobitar och förbereder för vad som ska bakas på tisdagen. Under tisdagen så har vi haft specialisering, vilket innebär att man nördar in sig på ett moment, ett bröd eller någon annan jäsdeg och utvecklar den till någon egen idé eller förbättrar den på något vis så att den blir som man har tänkt sig. Jag har då under några veckor gjort ett tomat och basilikabröd, som i grunden var ett bra recept så jag har inte utvecklat den så mycket mer utan istället lagt märke till hur sjukt stor skillnad färska varor gör i smakskillnad. Då jag använt allt färskt och inte fryst, så har smaken varit väldigt fyllig och smakrik. Men då jag sen testade att använda fryst basilika som jag sedan tinat så gav de knappt någon smak alls. Så tänk på de mina kära läsare! Färska varor är de bästa du kan använda, de ger mest smak!
Sen har jag även gjort wienerbröd och olika smördegar, vilket har varit väldigt lärorikt! Vad man kan fylla wiener med, vad man kan göra av dom olika smördegarna och se skillnaden på dom. Det gäller att pröva sig fram och experimentera för att lära sig för och nackdelar med alla sorters degar, så man vet vad man kan använda dom till.
Sen under onsdagarna så har vi konditori. Då har vi haft små uppdrag varje vecka där den grupp vi jobbar i ska producera fram vissa bakverk under förmiddagen, och sen på eftermiddagen träna på något som vi tycker är svårt eller testa något nytt. Sen säljs allt vi producerat fram i skolans butik!  
Det är dessutom endast 5 veckor kvar till praktik! Tiden går fort och jag försöker experimentera, träna och lära mig så mycket jag bara kan på skolan.
 
Praliner är något vi har kämpat med på skolan. Det är en konst att få bra temperering av chokladen, att få skalet så blankt och att få tryffeln slät.