chokladtrippel
Dessa mäktiga chokladbitar är helt underbart goda! Dom består av en botten som är en slags brownie,  sen ett  lager ganache med chokladmousse ovanpå. Sen kommer ännu ett lager med ganache och så lite bär på det! Den här kakan behöver du inte göra i rektangelform, du kan även göra den som en cirkel, fyrkant eller en trekant. Du kan göra i princip hur som helst. Brownien är en lite mer kompakt seg botten med smak av mörk choklad. Ganach är en slags chokladsås som man kokar upp och sedan låter svalna. Chokladmoussen är krämig och den är perfekt i den här desserten! Desserten har många steg, men det är helt klart värt mödan. Den kommer uppskattas efter middagen!
 
Receptet har jag hittat i tidningen Hembakat.  
Ca 15 st
 
Bottnar:
250 g smör
1 3/4 dl socker
250 g mörk choklad
4 ägg
1 dl mjöl
 
Ganache:
100 g mjölk choklad
1 dl vispgrädde
1 tsk smör
 
chokladtryffelmousse:
200 g vispgrädde
2½ gelatinblad
140 g mjölk choklad
60 g grädde
50 g socker
20 g vatten
1 ägg
2 äggulor
 
Ganache 2:
100 g mjölkchoklad
1 dl grädde
1 tsk smör
 
Garnering:
Bär, choklad, strössel m.m.
 
så här gör du bottnarna:
1. Värm ugnen till 200 grader.
2. Blanda smör å socker väl i en degblandare.
2. Hacka och smält chokladen över vattenbad eller i en mikrovågsugn. Rör sedan ner chokladen och äggen i smörblandningen. Sikta och vänd ner mjölet.
3. Lägg ut bakplåtspapper i botten på en form  på ca 25x25 cm. Grädda kakan mitt i ugnen ca 17 minuter. Kakan ska inte vara kladdig i mitten. Låt svalna i formen.
 
Så här gör du ganache:
1. Hacka chokladen och lägg i en bunke. Koka upp grädden och häll sedan över chokladhacket. Rör tills allt har smält.
2. Tillsätt smöret och rör om tills det har smält.  Låt ganachen svalna. OBS! Den får inte tjockna, då blir det besvärligt att bre ut den på kakan. Häll sedan över ganachen på den kalla botten. Låt stå i kyl, gör under tiden chokladmousse.
 
Så här gör du chokladmousse:
1. Vispa 200 g grädde lätt i en egen skål. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Hacka mjölkchokladen fint. 
2. Koka uppp 60 g grädde och häll över chokladhacket. Rör om tills allt har smält.
3. Börja vispa ihop socker, vatten, ägg och äggulor i rostfri bunke över vattenbad. Vispa tills den har tjocknat och nått 85 grader.
4. Ta av från blandningen från värmen. Vispa kraftigt med elvisp eller köksmaskin tills blandningen har svalnat. Rör ner chokladblandningen, viktigt att göra det här momentet fort så att chokladblandningen inte hinner stelna. Vänd ner den vispade grädden.
5. Kramar ur gelatinbladen och smält försiktigt i en kastrull. Ta några matskedar av chokladmoussen och blanda med de smälta gelatinbladen. Rör sedan ner i moussen. Häll moussen  på kakan, jämna till ytan och låt stå i ca 4 timmar i frys.
6. Då dom fyra timmarna börjar närma sig slutet kan du göra en till omgång av ganachen. Gör gärna en dubbel sats så blir det lättare att fylla ända ut till kanterna. Du gör precis som det står i beskrivningen där uppe. Då den har svalnat (men inte tjocknat) häller du den jämt över kakan. Tänk på att vara snabb här, eftersom kakan är fryst så vill ganachen du häller på stelna ganska fort.
 
Då du har brett på ganachen skär du upp bakelserna med en vass kniv. Eftersom den är frusen rätt igenom måste du ta en ganska lång kniv, och så använder du en handduk och varmt vatten i en skål eller ett högt glas. Då du skär upp låter du kniven ligga i varmvattnet en liten stund och då du ska börja skära första biten torkar du av kniven med handduken och skär upp biten. Lägg sedan kniven i vattnet innan du skär igen. Jag mätte bitarna 6x2. Så alltså fick jag ungefär 12 bitar. Dekorera gärna med lite bär så att du får lite brytning i desserten. Jag hade hallon och jordgubbar, men man kan även ha blåbär, hjortron, mango och mycket mer! Låt fantasin flöda!
 
 
Vit chokladkräm
Vit chokladkräm är en riktig höjdare! Den är riktigt krämig och len i konsistensen så den är perfekt att ha i en tårta. Både på insidan och på utsidan. Den här är inget problem att ha mycket utav för den är så fruktansvärt god.
Receptet räcker till ett lager på en 24 cm i diameter stor tårta. Jag använde chokladkrämen i naked cake tårtan och dahliatårtan.
 
Ingredienser:
100 g vit choklad
100 g philadelphiaost
½ dl vispgrädde
 
Gör så här:
 
1. Finhacka chokladen och smält de över vattenbad. (rostfriskål över en gryta med sjudande vatten, skålen får inte ta i vattnet) Låt chokladen svalna lite så att den blir lite tjockare i konsistens.
2. Vänd sedan ner philadelphiaosten i den avsvalnade chokladen till en krämig och len konsistens.
3. Vispa grädden hårt och vänd sedan ner den i chokladblandningen.
 
 
 
 

 
 
Brownie med cheesecake och hallon
Den här brownien är fantastiskt god! Och mättande. Så det gäller att göra lagom stora bitar. Receptet är hittat i lomelinos bok " sweet food and photography ".
 
Ingredienser Brownie:
225 g smör
4 ägg
4 dl strösocker
1½ dl vetemjöl
1/4 tsk salt
2 dl kakao
1/4 tsk vaniljpulver
 
Ingredienser cheesecakelager
200 g Cream cheese (t.ex. phildalephiaost)
½ dl strösocker
1 ägg
4 msk vetemjöl
125 g färska eller frysta hallon (jordgubbar, hjortron och blåbär funkar lika bra)
 
Gör brownien så här:
1. Värm ugnen till 175 grader. Smörj en ugnsfast form, ca 24 x 32 cm. Om du vill kan du bara ha bakplåtspapper.
2. Smält smöret.
3. Vispa ägg och socker fluffigt i en skål i ca 5 minuter.
4. Blanda mjöl, kakao och vanilj i en egen bunke. Tillsätt smöret till äggblandningen och vispa tills det blir en jämn smet. Sikta ner mjölblandningen och vispa tills smeten precis gått ihop.
5. Häll browniesmeten i den förberedda ugnsformen.
 
Gör cheesecake lagret så här:
1. Vispa cream cheese, socker, ägg och mjöl till en slät smet i en skål.
2. Klicka ut cheesecake lagret över browniesmeten. Ta en gaffel och dra igenom så att det blir som "swirls". Lägg ut hallon eller andra bär.
3. Grädda brownien mitt i ugnen i ca 45 minuter. Kontrollera med en provsticka att brownien inte är kladdig i mitten. Låt kakan svalna innan du skär upp den.