Dom här kakorna har jag gjort hur många gånger som helst, man blir aldrig less. I receptet står det att det ska bli 12 kakor, men då blir dom nästan för stora. Så jag brukar göra ungefär 25-30 stycken. Men det är upp till en själv hur stora man vill göra. Sen så la jag även en dumlegodis på varje kaka, men det är inget måste. Receptet har jag hittat i Hummingbird bakery´s bakbok.
Dubbelchokladkaka:
Ingredienser:
50 g smör
450 g mörk choklad, grovt hackad (ljus choklad går även bra)
2 ägg
170 g fint ljus råsocker eller ljust muscovadosocker
1/4 tsk vaniljsessens
85 g mjöl
½ tsk salt
½ tsk bakpulver
Gör så här:
1. Värm ugnen till 175 grader.
2. Lägg smör och hälften av chokladen i en värmetålig skål över sjudande vatten. (vattenbad) Skålens botten får inte nudda vattnet. Låt chokladen och smöret smälta samman till en slät smet.
3. Vispa socker, ägg och vaniljessens ordentligt med en elvisp. Häll i chokladblandningen och vispa på låg hastighet tills allt är väl blandat.
4. Sikta ned mjöl, salt och bakpulver i en separat bunke. Rör sedan ner mjölblandningen i smeten i tre omgångar för hand. Rör till slut ner resten av chokladhacket så att det blir en jämn fördelning.
5. Fördela kakdegen i sex delar på varje plåt (eller så fördelar du 3x2 på flera plåtar eller 4x2) Det ska finnas gott om utrymme mellan kakorna. Sen tar du en dumlegodis och drar ut den till en längre längd, och lägger den lite "slarvigt" på kakan.
6. Grädda kakorna i 10-15 minuter mitt i ugnen. Håll koll på kakorna efter tio minuter, eftersom det är så olika från ugn till ugn hur snabbt kakorna gräddas. De är färdiga när de börjar spricka ovanpå och börjar se glansiga ut. Låt kakorna svalna innan du lägger dom i en burk.