Mördegskakor med lemon curd
Mördegskakor är en klassiker att bjuda på! Man kan göra dom lite grann som man vill. Du kan göra dom i olika former, fylla dom med sylt och mycket mer. Den här gången så gjorde jag lemon curd snittar. Riktigt goda! Lemon curd kan du ha som tårtfyllningar, kakor och mycket mer, det blir riktigt gott!
 
Mördegskakor med lemon curd
 
Ingredienser mördegskakor:
 
4½ dl vetemjöl
1 dl socker
200 g smör
2 tsk vaniljsocker
 
Ingredienser Lemon curd:
Ca 3 dl
 
1½ dl strösocker
2 stora ägg
Saft och finrivet skal från 2 citroner, ca 1 dl citronsaft
50 g smör
  
Gör mördegskakorna så här:
Värm ugnen till 175 grader.
 
I köksmaskin:
Lägg alla ingredienser till degen i blandarskålen, matfettet delat i bitar. Blanda allt till en deg.
 
För hand:
Lägg mjölet i en hög på arbetsbänken eller i en bunke. Gör en fördjupning i mitten. Tillsätt strösocker, vaniljsocker och matfettet delat i mindre bitar. Finfördela det med en kniv. Arbeta snabbt samman degen.
Låt degen vila inlindad i plastfolie i kylskåp i minst en timme.
 
Gör Lemon curd så här:
 
Häll sockret, äggen, citronskalet och citronsaften i en värmetålig skål över ett vattenbad med sjudande vatten. Vispa hela tiden så att det inte blir äggröra! Curden ska bli tjock. Ta av curden från värmen och tillsätt smöret, rör om tills det har smält. Häll upp curden i en burk med lock. Den håller sig ungefär en vecka i kylen.  
 
Göra kakorna:
 
Då mördegen har legat i kylen 1 timme ska du trycka ut den till längder på en plåt. (Om du vill kan du forma degen till runda längder innan du ställer in den i kylen, och plasta in dom med plastfolie. Då blir det lättare att trycka ut dom och fylla med Lemon Curd) Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper. Gör en lite djupare rand mitt i längden. Fyll den sedan med lemon curd, så mycket du känner för! Ställ sedan in plåten mitt i ugnen i 8-10 minuter. Håll koll på kakorna så att dom inte bränns. Det är så olika från ugn till ugn hur lång tid gräddningen kan ta. Kakorna ska se lite gyllenbruna ut då dom är klara. Låt svalna.
 
Då kakorna har svalnat kan man dekorera med lite glasyr. Glasyren består av florsocker och vatten. Du tar lite florsocker och häller sen i en skvätt kallt vatten, och rör om. Glasyren ska bli lagom tjock så att den rinner av skeden. Tillsätt mer vatten eller florsocker om det behövs.
Om du vill kan du skippa glasyren, kakorna blir goda ändå!
 
 
 
#1 - starsinlife.blogg.se

Låter goda:))

#2 - Mikaela

Det ser rikigt gott ut :)

Svar: Tack!
Hilda Akvilina